Lakotnik

Lakotnika

angleško ime: Hungerpot
hrvaško ime: Gladuš
madžarsko ime: Falankocska
nemško ime: Nimmersatt

 

Lakotnik je je eden izmed treh protagonistov v seriji stripov Dogodivšine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, ki ga je Muster ustvaril takoj za Zvitorepcem.

Lakotnik je volk in je izmed trojice najveji požeruh in lenuh, zelo preprost, marsikdaj neumen, zaradi esar se redno znajde v težavah. Ima nadnaravno sposobnost, ki mu omogoa sporazumevanje z živalmi. Obvlada nekaj judo prijemov in je vedno pripravljen na pretep. Njegova posebnost je, da ne zna plavati. Rad je obkrožen z lepimi in mladimi ženskami. Ker ni rad vezan je samski in brez redne službe. Živi v stari bajti, ki se mu pogosto podre na glavo.

Lakotnik je bi v prvih stripih negativec, vendar se je bralcem tako priljubil, da je postal pozitiven junak. Z leti je po priljubljenosti presegle celo glavnega junaka Zvitorepec. Razlog za njegovo priljubljenost je verjetno v tem, saj so se bralci z njim identificirali. Ni bil preve pameten, pa mu je kljub temu vedno vse uspelo.

Lakotnik se je od prve upodobitve do njegove zadnje upodobitve 23 let kasneje stilsko najbolj spremenil. V prvih zgodbah je tako upodobljen s peresom kot visok, grdi in negativen volk, kasneje pa s opiem kot debel, bolj prijazen in pozitiven.

Zvitorepeve prigode 1Pot v vesoljeKamena doba