Animacije

Najlepši slovenski risani filmi


Najlepši slovenski risani filmiRisanke Pušica (1960), Kurir Nejek (1961), Zimska zgodba (1962) so nastale v studiih Viba filma, kjer je Miki Muster sodeloval kot glavni risar in animator.

Risanka Pušica govori o deku, ki dobi ob koncu šolskega leta za nagrado lok in pušico. Ker živi v mestu, mu nikjer ne dovolijo streljati in ga nenehno preganjajo. Na koncu si vseeno prisluži nagrado za zadetek.

Risanka Kurir Nejek govori o pastirju-partizanskem kurirju Nejku, ki preko dneva pazi na živino na planini in opazuje gibanje nacistov, ponoi pa o novostih obveša partizane. Film je izdelan v ast 20. obletnice vstaje jugoslovanskih narodov.

Risanka Zimska zgodba govori o Vrabcu, vernemu prijatelju Sneženega moža, ki ga preganja rni maek. S pomojo Snežaka vrabec pretenta in kaznuje maka.

Medij: VHS
Leto: 1997
Režija in zgodba: ve avtorjev
Jezik: Slovenski
Dolžina risank: 42 min (6 risanih filmov)
Naslovi epizod:

 • Kurir Nejek
 • Deteljek
 • Kovek
 • Pušica
 • Zimska zgodba
 • Hribci - zajtrk

Knax


KnaxRisanke o otroškem varevanju "Knax" so nastale sredi 80ih letih prejšnjega stoletja, ko je Muster živel in delal v Münchnu. Risanke so bile izdelane za Deutsche Sparkasse. Risanke se dogajajo na majhnem otoku Knax, ki premore eno vasico, v kateri živita glavna junaka, otroka, Didi in Dido. Zraven vasice stoji grad Fetzenstein. V gradu živi zloglasni Fetz in njegova tolpa nepridipravov. Miki Muster je popolnoma samostojno narisal prve štiri risanke.

Risanka Der rote Strumpf (Rdea nogavica) govori kako Fetz s svojo tolpo skuša ukrasti neki vašanki rdeo nogavico z vsemi prihranki. Kraja spodleti, denar pa namesto da ga še naprej hranijo v nogavici, odnesejo v banko.

Risanka Kein Sonnenschein für Fetzenstein (Ni sonca za Fetzenstein) govori o neuspešnem popravilu strehe na gradu Fetzenstein.

Risanka Ganz schön aufgeblasen (Prav lepo napihnjen) govori o krajah Fetza in njegove tolpe z balonom. Ker tolpa želi ukrasti preve stvari, se jim zaradi prevelike teže ne uspe dvigniti in zbežati.

Risanka Gaukelei ums liebe Geld (Prevara za ljubi denar) govori kako skuša Fetz preobleen v arovnika s arovniškim trikom ogoljufati prebivalce otoka Knax.

Medij: VHS
Leto: 2005
Režija in animacija: Miki Muster
Jezik: Nemški
Dolžina risank: 33 min (5 epizod)
Naslovi epizod:

 • Der rote Strumpf (Rdea nogavica)
 • Kein Sonnenschein für Fetzenstein (Ni sonca za Fetzenstein)
 • Ganz schön aufgeblasen (Prav lepo napihnjen)
 • Gaukelei ums liebe Geld (Prevara za ljubi denar)
 • Beraubte Räuber (Oropani ropar)

Mordillo


MordilloRisanke "Mordillo" so nastale v letih od 1976 do 1981, ko je Muster živel in delal v Münchnu. Guillermo Mordillo mu je takrat podelil ekskluzivne pravice za risanje filmov po njegovih predlogah, v obliki kratkih šal, ki so jih sestavljale dve ali tri sliice. Risanke so komine zgodbe, v katerih je glavni junak sanja, ki po svetu hodi miže in ne govori. V zgodbah pogosto nastopajo tudi živali (žirafe, polži, krave, prašiki, ...).

Skupno je bilo narisanih za približno 400 minut risank Mordillo. Posamezna risanka je dolge od 20 sekund do 1 minute. Risanke so bile prvi predstavljene v zaetku osemdesetih let prejšnjega stoletja na Festivalu risanega filma v Cannesu, kjer so doživele ogromen uspeh.

Medij: VHS
Leto: 1998
Zgodba: Guillermo Mordillo
Režija in Produkcija: Manfred Schmidt
Jezik: Nemški
Dolžina risank: 105 min In der Arche ist der Wurm drin

In der Arche ist der Wurm drin


In der Arche ist der Wurm drinRisanka "V barki je rv" je nastala leta 1988, ko je Muster živel in delal v Münchnu. Muster je pri projektu sodeloval kot eden izmed petih glavnih animatorjev, eprav med napisi zaveden le kot risar. V risanki je animiral orla, medvede, tjulne, mravlje, termite v skupni dolžini 15 minut.

Vsebina risanke je povzeta po zgodbi Noetova barka, ko Noe naroi izdelavo barke in sestavi seznam parov živali, ki jih bo vzel s seboj in jih tako rešil vesoljnega potopa. Vendar pa pri sestavljanju seznama ni bil dovolj pazljiv in ni upošteval, da se nekatere živali prehranjujejo z lesom. Na zaetku na vseh štirih palubah barke prevladuje mirno vsakdanje življenje. Postopoma pa zane barka propadati in se podirati. Rjavi medved nehote pristane nadstropje nižje, zaradi esar se med potniki pojavi vse ve dvomov. Glavni osumljenec je lesni rv Willi in njegova družina. On nenazadnje živi v lesu barke od samega zaetka gradnje. Tako se zane lov na Willija. Vendar Willi je nedolžen. Z veliko poguma in pomoi njegove družine uspe najti prave krivce in nevtralizirati škodo.

Medij: VHS, DVD
Leto: 1988, 2006
Producent: Willi Benninger, Ute Koll, Michael Schoemann
Režija in zgodba: Wolfgang Urchs
Jezik: Nemški
Dolžina risanke: 81 min

Nick Knatterton


Nick KnattertonRisanke "Nick Knatterton" so nastajale od konca 70ih do sredine 80ih let prejšnjega stoletja, ko je Muster živel in delal v Münchnu. Risanke so komine detektivske zgodbe o detektivu Nikolausu Kunu Freiherrju von Knatterju. Zgodbe so povzete po stripih Manfreda Schmidta, ki so izhajali v 50ih letih prejšnjega stoletja in so dosegli izjemen uspeh na nemško govoreem podroju. Miki Muster je narisal vseh 15 risank o slavnem detektivu.

Nick Knatterton je zasebni detektiv, ki je vedno obleen v zeleno karirasto obleko s kapo in kadi pipo. Primere rešuje z eleganco, z obutkom in z iznajdljivostjo. Je strah in trepet nepridipravov in ljubljenek žensk, zelo nabrit in nepremagljiv. Nick Knatterton pogosto zane svoje dedukcijske zakljuke z besedo "Kombiniram" (v nemšini: "(Ich) kombiniere!", literarno: "Sklepam!"), ki ji sledi razlaga sklepanja. Prav ta beseda je postala njegov zašitni znak.

Medij: VHS, DVD
Leto: 2001
Režija in zgodba: Manfred Schmidt
Jezik: Nemški
Dolžina risank: 190 min (15 epizod)
Naslovi epizod:

 • Kennen Sie Nick Knatterton? (Poznate Nicka Knattertona?)
 • Freitags immer (Vedno v petek)
 • Die Geheimnisse der Alibi-Bar (Skrivnosti Alibi-bara)
 • Türen, Täter und Tresore (Vrata, storilci in trezorji)
 • Miezen, Macher und Moneten (Make, maherji in denar)
 • Spesen, Spinner und Spione (Hrana, zanesenjak in vohuni)
 • Bargeld, Betten und Brillanten (Gotovina, postelje in briljanti)
 • Die ferngelenkte Superbiene (Super ebela na daljinsko upravljanje)
 • Ballermänner und Computer (Pihalnik in raunalnik)
 • Sammler, Fälscher und Ganoven (Zbiralec, ponarejevalec in lopovi)
 • Der kriminelle Brühwürfel (Kriminalna jušna kocka)
 • Ein Kopf fiel in die Themse (Glava je padla v Temzo)
 • Greifer, Girls und Grand Hotels (Œeljusti, dekleta in Grand hoteli)
 • Moden, Maler und Modelle (Moda, slikar in modeli)
 • Finten, Flirts und Filmemacher (Zvijae, flirti in filmar)